naleśniki ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną
Składniki:
- mleko - 1 litr
- woda gazowana - 0.5 szklanki
- mąka pszenna - 0.4 kilograma
- truskawki - 0.5 kilograma
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- bita śmietana w sprayu - 1 sztuka
- cukier wanilinowy - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - mieszamy do uzyskania jednolitej masy(bez grudek).
- Kroimy truskawki w kostkę.
- Smażymy placki naleśnikowe z dwóch stron do uzyskania lekko złotego koloru.
- Na placek nakładamy skrojone truskawki-zawijamy wg uznania.
- Nakładamy bitą śmietanę i kilka truskawek dla dekoracji - można polać polewą.
mniam !!! przepyszne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz