Powered By Blogger

niedziela, 7 sierpnia 2011

przepisy

Przepis na :

Burgery mięsne z sałatką colesław


Składniki:

  • mięso mielone wołowe - 300 gramów 
  •  
  • średniej wielkości marchewka - 1 sztuka 
  •  
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 sztuka
  •  
  • plastry żółtego sera - 4 sztuki 
  •  
  • bułki do burgerów (mogą być również jasne kajzerki) - 4 sztuki 
  •  
  • Ketchup Hellmann’s - 70 gramów 
  •  
  • pomidor - 2 sztuki 
  •  
  • majonez Hellmann‘s
  •  
  • ogórki konserwowe - 4 sztuki 
  •  
  • posiekana natka pietruszki
  •  
  • biała kapusta - 250 gramów 
  •  
  • sok z 1 cytryny  
 
 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone dopraw Fixem Knorr oraz ketchupem – pozwól to zadanie wykonać dzieciom, zrobią to doskonale. Z powstałej masy formuj kotlety. 
  2. Smaż je z obu stron do momentu, gdy mięso nabierze rumianego koloru i nie będzie surowe w środku.
  3. Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce i pozwól dziecku przygotować sałatkę.
  4. Niech doda marchewkę oraz majonez, doprawi pod Twoim okiem odrobiną soli, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.
  5. Przygotowaną sałatkę wymieszaj. Pomidora i ogórki pokrój w plastry.
  6. Razem z dzieckiem układaj na bułce mięso, a następnie ser oraz warzywa. Przykryj drugą bułką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez ok. 12 minut. Podawaj z sałatką colesław.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz